Soms schieten woorden tekort, en is het moeilijk woorden te bedenken die u kunt zeggen in een gebaar van troost. Zoals bij een overlijden, of wanneer iemand om een andere reden een moeilijke periode doormaakt. U weet dan niet wat u kunt doen om die persoon te helpen.

Heel makkelijk is het dan om te verkiezen dit te negeren. Echter, een klein gebaar doet al heel veel.

Stuur die persoon een kaartje, gewoon om te laten zien dat je aan die persoon denkt. Zeker gedurende moeilijke periodes zal de ontvanger dit extra waarderen. Wellicht verdiept het ook de vriendschap of relatie.

Maar wat voor tekst zet je op zo’n kaartje?

Soms is het makkelijker om onze gevoelens te uiten op papier dan face-to-face, en komen de woorden vanzelf wanneer je begint met schrijven. Ben je geen penvirtuoos, dan is het al prima om gewoon een tekst te schrijven als ‘ik denk aan je’ en ‘ik ben er voor je’.

Je zult zien, wat je er ook op schrijft, of het nou een zin is of twee kantjes vol, dat het de ontvanger goed zal doen te weten dat hij of zij op jouw steun kan rekenen.

Wat als u zelf een overlijdensbericht of -kaart moet laten drukken?

Heeft u net een geliefde verloren, dan krijgt u de eerste periode amper de tijd om dit te verwerken, zoveel moet er geregeld worden.

Een uitvaart brengt enorm veel geregel met zich mee. Er moet een kist worden uitgezocht, bekeken of de overledene begraven of gecremeerd wilde worden, bloemen besteld, en mensen op de hoogte gebracht worden van het trieste nieuws. Het laatste waar u waarschijnlijk op zit te wachten zijn alle details. Welke rouwkaart wordt het? Welke achtergeblevenen moeten worden vermeld op de kaart? Welke poetische tekst kan er als afscheid op een kaart gedrukt worden?

Gelukkig hebben uitvaartbedrijven een soort standaard assortiment aan kaarten, opdrukken en teksten. Dit kan zo uitgebreid zijn, dat het aan de hand hiervan eenvoudiger is om een tekst uit te kiezen die past bij de overledene.